Avem un grup de chat pe WhatsApp si Telegram

Drepturile si obligatiile tale ca emigrant in Australia

Informatiile din booklet-ul acesta a fost facut de DIBP pentru a ajuta emigrantii sa inteleaga drepturile si obligatiile de baza in ceea ce priveste viza de munca.

 1. Legile Australiene cu privire la munca ofera o protectie si drepturi de baza pentru toti cei care muncesc in Australia
 2. Fiecare persoana care munceste in Australia trebuie sa aiba un drept valid de munca, fie el si temporar. Printre vizele care includ drept de munca temporar se numara si "Working Holiday Visa", vizele de student si viza 457.
 3. Angajatorul este responsabil pentru verificarea dreptului de munca a celui pe care il angajeaza. Acesta poate sa ceara pasaportul sau alta forma de identificare a celui pe care il angajeaza. Angajatorul trebuie sa aiba permisiunea celui care il angajeaza inainte sa ii verifice dreptul de munca.
 4. Angajatorul nu poate anula o viza. Dreptul de a da, anula sau suspenda vize il are doar DIBP (Department of Immigration and Border Protection). DIBP poate oferii informatii cu privire la alegerea vizei, drepturi si obligatii, incluzand si cum sa iti schimbi sponsorul sau cum sa aplici pentru rezidenta permanenta.
 5. Pentru viza 457, angajatorii care sponsorizeaza:

  • trebuie sa ofere angajatilor conditii de munca si salariu cel putin la fel de bun ca un angajat local care ar face aceeasi munca
  • trebuie sa angajeze persoana doar in ocupatia pentru care are aprobare de la DIBP
  • trebuie sa se asigure ca angajatul nu munceste si pentru altcineva (2 locuri de munca)
  • nu are voie sa plateasca angajatul cu bani in mana (cash)
  • trebuie sa plateasca biletul pentru avion (doar intoarcerea in tara de origine) daca asta ii cere DIBP
  • nu trebuie sa deduca nimic din salariul angajatului (afara de taxe) fara permisiunea lui
 6. Nu trebuie sa folosesti un agent de emigrari pentru a aplica pentru viza. Daca decizi sa folosesti un agent, fi sigur ca acesta este inregistrat MARA.