Avem un grup de chat pe WhatsApp si Telegram

Cheltuieli luna Ianuarie 2014 - Melbourne

Mai jos este o lista cu cheltuielile din luna Ianuarie 2014. Lista este facuta punctual, pe baza adunarilor de facturi, deci este 100% reala si corecta.

Lista am publicat-o pe internet ca sa va faceti o idee despre ce cheltuieli ar fi in mod obisnuit si unde mai puteti salva sau ce mai trebuie sa adaugati. Pe langa cheltuielile de mai jos sunt si altele precum, intretinerea masinii ... etc.

APA nu intra in pretul de mai jos, chiria noastra re inclusa apa. Acest lucru, nu este obisnuit ... deci pune si factura la apa la calcule... $25/sapt. Factura de gaz vine o data la 3 luni iar de curentul vine o data la 2 luni.

Preturile sunt exprimate in $AUD - Dolari Australieni

1 Chirie 1738
2 Apa, curent, gaz* 0
3 internet 69.95
4 Mobil 39.9
5 Masina – benzina, spalatorie, toll autostrada 227.38
6 Magazin – mancare, cheltuieli obisnuite (groceries) --> $800 in mod obisnuit, acum a fost o mare exceptie. 1192.99
7 mancare birou 135.05
8 Diverse cumparaturi – farmacie, cadouri, ebay, amazon, bunnings, controale medic 937.6
9 Copil – gradinita 576
=== ===
TOTAL 4916.87
 • Gaz si Curent Sept - Oct 2013 - $432.32 (deci luna viitoare ne cam vin facturile si de utilitati).

Comentarii

 • Salariul mediu sunt incluse si meserii bine platite si meserii nu asa bine platite cine vrea sa afle care ar fi salariul lui ar trebui sa caute in Award-ul pentru meseria lui si pentru industria lui.

  De exemplu poti fi mecanic de intretinere intrun supermarket si nu iei mai mult de 40-42k/an dar poti lucra in minning si te duci la 80-100k/an. cei drept ca unde se plateste mai bine poti avea si alte cheltuieli ca:transport ce poate include avion ,ore mai multe lucrate de la a-ti vedea familia seara cand dorm la a vedea-o la 2-3 saptamani. Costurile vietii in orase mari sunt mult mai mari ca si timpii de ajuns in/de la job acasa. Un admin de IT in clubs/pubs ia 45k/an altul in poate lua si 100k/an daca este in alta industrie. Pot da exemple multe.

  De exemplu am avut oferta in Syd pentru 5k/an mai mult dar dupa o sedere de 1 sapt acolo mi-am dat seama ca de fapt nu castig mai mult si timpul petrecut la job cu tot cu transport e de vreo 14 ore pe zi . Alte cheltuieli ar fi fost parcarea la oferta $950/an. Daca foloseam tren+masina ar fi costat $600-700/an aproape, dar disconfortul si agitatia ar fi fost mult mai mare.

  Media salariului pe domenii se face sa zicem intre 2000 de angajati cu 40k/an si 200 cu 100k/an si ar iesi o medie de vreo 45k/an sanse sa fiti in cei 2000 sunt mai mari decat sa fiti in cei 200 asa trebuie vazit salariul mediu. Poate ar trebui cautat pe domenii cat e minim la meserie calificata si vazut daca poti trai si veti vedea ca se poate trai decent si din acest venit.

  De aceea consider ca raspunsul la intrebarile privind cat se castiga sunt doar in foarte mic procent relevante. Da, eu traind aici inteleg perfect ce zice Jay dar daca ma transpun in pielea mea inainte de a emigra, nu prea sau imi faceam o idee gresita.

  Ideea e ca fiecare isi gaseste jobul care i se ofera la un moment dat, posibilitati sunt in orice moment pt un job mai bun sau nu, iar de trait traiesti si daca cari carucioarele la Woollie.

 • Stimate Domnule Musca

  Daca ar fi sa-ti raspund repede nu te obliga nimeni sa vii aici , dupa cum abordezi articolul Australia iti pute deja si cam esti intro oarecare masura vulpe.

  Noi aici facem munca voluntara adica moca, de geaba ,fara malai,fara bistari, fara nici un venit.

  Acest articol e intrun fel un raspuns la sutele de intrebari primite de noi pe aceasta tema.

  Daca nu recunosti ca romanilor li se face spalare de creiere incepand din 1945 si pana astazi si nu pot vedea sau imagina lucrurile si altfel este o problema numai a ta si o respect intro anumita masura, dar a compara oricare loc din Australia cu Romania e ca si cum ai compara un animal cu o leguma nu este nimic de comparat. E ca in vorba aia "daca nu ai vazut o girafa in viata ta oricat ti-o va descrie cineva nu ti-o vei imagina asa cum este de fapt" inlocuiete girafa cu orice obiect spatiu geografic sau fiinta care nu ai vazut-o niciodata( 3 saptamani in a intelege e nimic), nu zic ca esti nu stiu cum dar a normal sa fie asa. Aici e normal acolo ,nu.

  In Romania , si cunosc bine situatia de acolo pt ca am trait mai mult acolo decat tine ,peste 40 de ani, poti face orasele daca e un trafic civilizat in 20-30 minute ,aici Sydney ca intindere pt a compara cu suburbii e cat Dobrogea, Brisbane are vreo150km nord -sud.

  In Romania cati oameni se duc sa viziteze muzee, galerii de arta sau participa la evenimente culturale in fiecare luna, Nu mai zic de restaurante ,iar daca macar mai ai decenta sa alaturi acest cuvant cu Romania ma supar. Probabil am explicat ce inseamna un restaurant aici intrun articol. Cati oameni ies sa manince in oras in Romania si cati ies la restaurant in Australia. Mai ales ca aici e industrie separata si se numeste Hospitality ceea ce in Romania daca s-ar traduce nu ar fi asociata sau pusa in aceiasi fraza nici intrun caz alaturi cu restaurante si cafenele.

  Da probabil te-ai gandit la Romania cand ai zis ca atat cat castigi atat cheltui poate mai mult si te scuz. Nu gandi prin prisma a ceea ce faci tu sau prietenii tai daca au o situatie mai buna, gandestete la procentul ala de saracie sau la ce inseamna nivel mediu si catii sunt inclusi acolo. Daca faceam aici ce as fi facut in Romania si cati angajati am avut ca business eram cu milioane bune in cont ,dar acolo nu-mi puteam permite nici macar sa ma gandesc sa fac imprumut pt casa. In Australia daca esti plummer, electrician, tamplar ,chef ori alte tradies deja la 40 de ani esti in casa ta platita vreo 2-3 masini din care cel putin una mare si barca. Cati din cei mai sus care lucreaza in domeniile astea au asa ceva in Romania. Nu pune chef ca nu exista decat bucatar sef in Romania . Da bautura si tigarile sunt scumpe dar vinul e facut din struguri aici chiar si cel ieftin. Nu mai zic de agresivitatea cotidiana fie a strazii, fie media.

  De altfel am avut mai multe discutii cu romanii de aici si ne dam seama ca orice am face Romania e o batalie pierduta cel putin pt urmatorii 50 ani daca mai exista dupa aia( verifica istoricul recensamintelor, cresterea unor minoritati si acordarea de cetatenii romanesti unei anumite categorii de etnici care se reintorc in Romania).

  Nu sari in sus ca un copil care a aflat ca nu exista Mos Craciun departe gandul de mine de a jigni pe cineva sau pe tine, nu citi printre randuri ca in marele spirit romanesc vei suci cuvintele.

  Desigur din comfortul tau ajuns aici pt o perioada scurta de timp poate fi overrated si overwhelming. E ca si cum ai citi numai primul capitol dintr-o carte groasa. Mai mult cu banii obtinuti in Romania si pentru o perioada de cateva luni pana am inceput sa castigam aici si noua ni sa parut asa.

  Preturile la imobiliare nu explodau daca oamenii nu si le puteau permite ceea ce nu poti spune despre Ro. Aici pt cat platesti serviciul sau produsul acela il primesti. Cunosteam firme care cumparau din complexul europa de ex si aveau omeni care schimbau etichetele si vindeau apoi pe bani frumosi in mall-urile din Romania.

  Desigur sunt lipsuri si lucruri care trebuie indreptate si aici. Acestea se indreapta destul de repede. In privinta preturilor cum am zis mai sus este un soc pt imigrantii noi veniti si pare ca niciodata nu vor putea face fata, doar pare. Sistemele administratiei functioneaza si iti dau rezolutii in termenele prevazute, iar la refuz iti da solutii nu te lasa cu ochii in soare, invatamantul nu este vazut pentru a scoate niste bani de la cei care se urmeaza facultatea. Orice curs sau facultate statul ti-l sponsorizeaza adica iti face imprumut pentru tine urmand a recupera dupa ce te angajezi in domeniul absolvit si ai venituri peste50k/an si aia din taxele platite de tine Am mai zis noilor veniti ca daca li se face dor sau "home sick" sa sune la ambasada sau consulatul Romaniei si le trece in cateva minute, deci si Romania buna la ceva.

  Te rog si pe tine si pe altii nu ne mai povestiti de Romania ca stim prea bine cum e si din faptul ca inca iubim acea tara ne face sa fim critici poate se va indrepta ceva. Deh! speranta moare ultima.

  Iti doresc o zi buna si sa aud si de bine de acolo.

 • Da.Mi-a placut raportul pret / timp de lucru mentionat de Jay. Aici e chichita pe care romanii de Romania nu au cum s-o inteleaga nicicum.Pentru cei baftosi dintre ei ce vor ajunge sa traiasca aici in curand, lista de mai sus cu cat a cheltuit Jay pe luna ianuarie i se va parea ceva firesc de obisnuit chiar banal.

  Pana atunci ,cei care isi fac tot felul de "calculele" cu AUD castigati prin Ro sau aiurea prin lume nu are deloc relevanta din contra intrare totala in ceata :)

  Succese tuturor !