Avem un grup de chat pe WhatsApp si Telegram

Despre taxe si impozite in Australia

Pentru ce sunt taxele

Taxele sunt bani pe care oamenii si societatile comerciale le platesc guvernului. Guvernul Australian colecteaza taxele pe venit dar si alte taxe ale Commonwealth-ului, precum taxa pe valoare adaugata (GST in engleza). Aceste taxe sunt folosite pentru a oferii servicii de calitate comunitatii precum: sanatate, educatie, armata, drumuri, securitate sociala, etc...

Numarul dosarului tau fiscal (tax file number)

Inainte de a te apuca de munca, sau la scurt timp dupa ce ai inceput munca, va trebui sa-ti iei TFN-ul (tax file number), sau mai bine zis numarul dosarului tau fiscal. Poti aplica pentru un TFN la oficiile Centerlink sau la ATO (Australian taxation office). Acest TFN nu este obligatoriu, dar trebuie sa stii ca daca nu il ai taxele tale vor fi mai mari.

Numarul dosarului tau fiscal este foarte important in sistemul de taxe si impozite din Australia. TFN-ul se emite o singura data persoanei chiar daca se schimba circumstantele ei, precum schimbarea numelui sau adresa de rezidenta.

Cum functioneaza impozitul pe venit

Taxa principala platibila este impozitul pe venit, care este perceput indata ce se incaseaza. Un exemplu in acest sens ar fi venitul din salarii, veniturile din afaceri sau investitii. De genere impozitul se plateste pentru anul in curs - de exemplu, daca esti angajat, angajatorul tau iti va opri impozitul din salariul pe care trebuie sa il primesti. Cu cat ai salariul mai mare, sau cu cat ai venituri mai mari, cu atat cresc si taxele.

Impunerea

La sfarsitul anului fiscal (30 Iunie), majoritatea persoanelor trebuie sa depuna o declaratie prin care sa spuna statului Australian ce venituri au avut, ce taxe au platit si daca sunt cheltuieli deductibile sau nu. Daca esti angajat, majoritatea acestor informatii vor fi pe statul de plata pe care il primesti de la angajator. Ai pana pe data de 31 Octombrie sa completezi declaratia de impunere (cu exceptia cazurilor in care ai contabil)

Guvernul foloseste informatiile furnizate de tine pentru a-ti comunica obligatiile fiscale sau ce bani ai de primit. Vei primi o notificare despre aceste lucruri precum si banii daca ai platit prea mult.

Rezidentii Temporari

Daca esti rezident temporar, precum un student din afara granitelor sau un turist care vrea sa munceasca si sa lucreze in Australia temporar, este important sa stii ce taxe ai de platit. Regula spune ca taxele pentru non-rezidenti sunt mai mari decat pentru rezidentii Australieni. Deasemenea non-rezidentii nu pot obtine scutiri de taxe.

Drepturile si obligatiile tale

Esti pe deplin responsabil pentru acuratetea si onestitatea declaratiilor tale fiscale. Australia foloseste un sistem de auto evaluare, ceea ce inseamna ca initial guvernul accepta ce ii spui pe declaratia ta fiscala. Se folosesc sisteme automatizate pentru verificarea acuratetii informatiilor precum si sisteme manuale pentru cele mai delicate.

Drepturile sunt subliniate in Carta Contribuabililor. Ai dreptul la intimitate si dreptul la a vedea ce informatii detine guvernul Australian despre tine.