Avem un grup de chat pe WhatsApp si Telegram

Se poate si fara facultate.

In ultimii 7 ani sa zic, s-a schimbat radical sistemul de emigrare in Australia. Este eronat sa se induca idea ca numai cu studii universitare se poate emigra. Eu pot sa zic ca se poate ,nu am facultati poate cea de bun simt si o dorinta de studiu permanenta. Am adunat 17 ani de scoala in total cu diferite cursuri si colegii. Am ajuns la 41 de ani in Australia se intampla in 2008.

Toate meseriile care incep codificarea din ANZSCO cu cifrele 3 si 4 precum si cateva cu 2 (foarte putine). Nu necesita studii unversitare unele ar fi de ajuns si scoala profesionala (0 sa radeti) dar cu ceva ani de experienta. Sunt meserii care si-ar gasi mult mai usor loc de munca decat multe cu studii universitare. De exemplu ce facultate ar trebui pentru instalator, electrician, mechanic de lift vopsitor, zidar iata cateva exemple.
Incepand cu scoaterea Pathway D de la TRA in 2007, care e responsabila cu majoritatea assessment-urilor tradies si incheind cu introducerea skill select anul trecut.

Daca acum 7 ani o persoana din Romania putea sa-si faca echivalarea daca avea o firma sau un AF intr-o meserie atasand documente pt echivalare ca 3 recomandari de la clienti ,3 recomandari de la furnizori impreuna cu un statutory declaration in care sa descrie in ce consta meseria lui cu ce unelte lucreaza example de job-uri facute,pasii urmati si experienta de cel putin 4 ani acum nu se mai poate. Sistemul de invatamant romanesc cu priviere la calificarile non universitare nu ajunge la standardele australiene pentru simplul motiv ca nu indeplineste nr de ore/studiu pe an pentru calificare (920 ore /an). In afara calificarilor din domeniul asistentelor medicale care au postliceeala de 2 ani parca (si ele trebuie sa mai faca niste cursuri in Australia pentru a echivala complet + examen de limba OET Ocupational English Test), nici o alta meserie calificata ( cele care incep cu cifrele 3 si 4 din SOL ( http://www.immi.gov.au/skilled/_pdf/sol-schedule1-2.pdf ) numai cu diploma nu poate primi assesmentul daca nu are cel putin 3 ani experienta in meseria care are calificarea http://

http://www.immi.gov.au/skilled/general-skilled-migration/175/points-work-experience-study.htm

Privind meseriile si job description ar fi util de aruncat o priviere la:

http://www.abs.gov.au/ausstats/[email protected]/Latestproducts/1220.0Contents0First Edition, Revision 1?opendocument&tabname=Summary&prodno=1220.0&issue=First Edition, Revision 1&num=&view=

Iata toate tipurile de viza acordate de autoritatile australiene precum si taxa de dosar http://www.immi.gov.au/allforms/pdf/990i.pdf  si cele care necesita vizita medicala http://www.immi.gov.au/gateways/panel_doctors/_pdf/visa-list.pdf

Daca in urma cu 4 ani se putea veni si studia un curs de tradies chef, hairdresser, builder, mechanic, air conditioner, etc de 2 ani, se putea aplica pe vizele 885, 886, 887 acum nu se mai poate. Dar ar exista o portita dupa absolvirea unui asemenea curs CRICOS sa se faciliteze obtinerea unei vize 485 ( nu sint sigur de numar) de 18 luni care iti da dreptul sa iti gasesti un job in domeniul studiat sis a te inscrii la Job Ready Test timp in care TRA isi trimite ofiterii la lucul tau de munca si verifica angajatorul cat si pe tine privind conditiile de munca si training apoi sa ai echivalarea meseriei, si daca e in SOL atunci mergi mai departe cu vizele 885, 886, 887, 856, 857.

Desigur asta pare irelevant pentru cei care aplica pt permanent residency direct dar poate fi util pentru cei care cauta alte porite in emigrare. De unde stiu toate astea pentru simplu fapt ca am trecut prin toate astea personal si m-au facut sa fiu la current cu toate procedurile. Incepand de la poarta inchisa acum 6 ani de la TRA ( aveam firma de servicii si productie in Romania de 12 ani si nu am putut dovedi experienta in munca deoarece pe cartea de munca scria – administrator- si multe altele pt care ar trebui sa scriu o carte despre interactia cu administratia romaneasca) . Sincer nu as putut reusi fara ajutorul a 2 agenti de emigrare , a unor agenti educationali si a unei incapatinari si determinari a mea si a sotiei ( nimeni altcineva nu a stiut cu siguranta unde si doar putine detalii ca vrem sa emigram , nici parintii nici baiatul care avea 14 ani cand am inceput si 16 cand am ajuns) .

Bani sincer nu am facut un calcul in detaliu ca m-ar durea capul stiu doar atat dupa ce am ajuns pe student visa si am fost anuntat ca trebuie sa platesc in 30 zile urmatorul trimestru am ramas cu $1600. Cursul a costat $10k pe an + liceul baiatului ca eram overseas $10K pe an, 2 randuri de aplicatii ,pt student viza si pentru regional sponsorship apoi citizenship cred ca nu as fi departe daca as zice around $70K in total. De unde au aparut banii , din munca, tax return, credit card (achitat), savings, administrare rationala (a se citi nu ne-am intins prea mult dar totusi cu life style decent). Oricum nu am sa intru niciodata in detalii dar va spun ca se poate , Da n-am avut toti banii de la inceput , dar nasul nostru de cununie avea banii salvati de o viata si am putut dovedi prin el ca ne sponsorizeaza financiar o parte din student visa , o parte i-a pus la noi in cont pt 5-6 luni , nu s-a pus problema sa disparem cu banii deoarece nu am inselat pe nimeni niciodata ne-am platit datoriile si a stiut asta ( nu a stat fara frica sunt sigur) poate si de asta nu am avut multi bani ramasi din afacere.

Daca s-a meritat? Every bloody cent was worth it!

p.s. Voi mai completa daca am omis ceva din ce am dorit sa spun in comentarii

Comentarii

  • Buna seara,

    De putin timp am contactat cateva institutii TAFE pentru a echivala experienta acumulata. Meseria mea nu se regaseste pe SOL. 
    Puteti sa ma sfatuiti cu privire la pasii pe care trebuie sa ii urmez in procesul de emigrare? Puteti sa imi recomandati agentii care v-au ajutat?

    Gabi

  • JJ
    editat februarie 2017
    @gasi ;

    Daca meseria ta sau a partenerului tau nu se ragaseste pe SOL sau pe CSOL, este destul de dificil sa emigrezi. Nici un agent nu te poate ajuta... asta e una din conditii sa ai meseria din una din cele 2 liste.

    In postarea de mai sus iti spune ca se poate si fara facultate. Intradevar se poate, dar meseria pe care o practici trebuie sa fie in SOL sau CSOL.

    Ca si agent de emigrare sunt vreo 2 in romania. Unul in Bucuresti, Alex si altul in Cluj, nu stiu cum il cheama. Eu personal nu am lucrat cu nici unul din ei si nu stiu cum lucreaza, intreaba pe aici pe website poate te poate ajuta careva cu mai multe detalii.

    Vezi si pe https://www.mara.gov.au/
    Post edited by J on
  • Buna seara,

    Meseria pentru care am optat este de signwriter 399611 - CSOL.
    Acum caut un RTO ca sa fac echivalarea prin RPL.  La noi in tara nu exista scoala pentru asa ceva deci nu am niciun certificat care sa ateste pregatirea mea.
    Am citit acest blog si postarea lui Viorel mi s-a parut cea mai apropiata de situatia mea. De aceea am incercat sa il contactez.

    Gabi