Australia - Viza 190 (Sponsorizare Statala)

Ziua buna forumisti,

Ca tot am fost ajutat intens de userii de pe acest forum, m-am gandit sa aduc si eu ceva inapoi.
ATENTIE! Ceea ce va urma este strict o imagine a experientei personale. Nu sunt Agent MARA, nu pot garanta ca experienta mea poate fi aplicata 100% pentru fiecare din cei ce imi vor citi aceste randuri. Primiti aceasta informatie ca atare. Daca sunt neclaritati, cu mare placere voi incerca sa va raspund.

PASUL 0:
Pagina OFICIALA, modificata in 2017 si cred eu, simplificata foarte mult - http://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/190-
Aceasta este BIBLIA celor ce vor sa inceapa acest proces. Ce se este trecut acolo, este sfant.
Ce inseamna VIZA 190?

  • acest tip de viza iti da posibilitatea sa primesti puncte pentru Sponsorizare Statala (SS - State Sponsorship) - 5p
  • acest tip de viza te "obliga" la a sta 2 ani dezile in statul de la care ai primit sponsorizare (vei primi 5 chestionare pe care trebuie sa le completezi si sa le trimiti autoritatilor conform instructiunilor primite). Atentie ca s-a discutat si se discutat foarte aprins pe acest topic. Aceasta obligativitate de a ramane 2 ani de zile in statul sponsor este mai mult "gentleman agreement" si mai putin o chestie legala. Voi reveni cu detalii atunci cand voi fi avea siguranta unui document oficial (pana acum nu am gasit nimic care sa te impedice, legislativ, sa faci pasul catre alt stat, daca ai o oferta clara de munca sau sunt circumstante specifice)
  • acest tip de viza este foarte imprevizibil ca si timp de primire PR (Permanent Residency). Sunt zvonuri cum ca procesarea se face mai rapid, insa nu am gasit nici un document oficial care sa sustina asta.
    Un Visa Tracker bun - https://myimmitracker.com/en. Desi este un tool foarte bun, din pacate, nu poate fi 100% reliable pentru ca datale ce reprezinta baza de statistica sunt mult prea putine (practic, nu toti cei ce aplica au completat acest tool / s-au au completat cu date incorecte si/sau incomplete)
    Un alt tool bun, in special pentru VISA 189 - https://docs.google.com/spreadsheets/d/1hDMwZx2ba47Fe-pwKOgzNOYKbjSmqLOXAbsDvCEfWyY/edit?usp=sharing
  • https://www.anzscosearch.com/ - acest tool te ajuta sa primesti informatii despre JOBUL TAU, respectiv despre codul ANZ (Australia & New Zealand) pentru care tu vei incepe procesul de viza

PASUL 1:

  • verifica daca esti eligibil pentru a aplica pe VIZA 190
  • foloseste acest tool - http://www.visabureau.com/australia/immigration-points-test.aspx - si calculeaza-ti scorul cu care vei aplica. Pentru sanse cat mai mare de reusita, este nevoie de 70+ (minimul este de 55+5, insa nu mi-ar pune mari sperante aici. Depinde insa foarte mult si de specialziarea, respectiv Skill Shortage Australia (cat de mult este nevoie de experienta ta) de la momentul aplicarii
  • cauta si documenteaza-te foarte bine in ceea ce priveste jobul (ANZ Code) folosit pentru a merge mai departe cu procesul de viza. In esenta, trebuie ca tu sa dovedesti ca ai experienta necesara (experienta in munca si studiile necesare) pentru a deveni / a fi considerat Skilled Applicant. Foloseste-te aici de https://www.anzscosearch.com + Combined list of eligible skilled occupations + Short-term Skilled Occupation List (STSOL) + Medium and Long-term Strategic Skills List (MLTSSL)
  • odata identificat condul ANZ relevant experientei si studiilor tale, mergi si vezi cine este autoritatea care face assessmentul. Intra pe siteul acesei autoritati (practic, inainte de depune cererea de viza, EOI, tu trebuie sa primesti un assessment facut de o entitate separata. Aceasta iti va cere o serie de acteprin care tu sa dovedesti ca ceea ce ai ca si experienta in tara ta natala poate fi aplicat si in Australia. Voi reveni cu un exemplu ceva mai jos)

PASUL 2:

  • Job Assessment - asa cum am explicat mai sus, tu ca si aplicant, trebuie sa dovedesti cu acte ca esti Skilled. Astfel ca odata gasita entitatea care face acest assessment (echivalare, mai simplu) intereseaza-te de ce documente ai nevoie. In majoritatea cazurilor, ti se vor cere:
  1. Job Description
  2. Scrisoare de recomandare de la angajator - HR
  3. Scrisoare de recomandare de la superiori si/sau parteneri
  4. CV / Resumee
  5. Contract / Carte de munca / alte acte ce iti dovedesc vechimea in munca
  6. Fluturasi de salariu / Fise fiscale / alte acte prin care sa dovedesti ca ai fost angajat si ai primit salariu de la acel angajator
  7. Organigrama
  8. Cursuri / certificari relevante pozitiei pe care o vei folosi pentru a aplica pentru viza
  9. Diplome de studiu (Facultate si/sau Master)
  10. Suplimente de diploma
  11. Cursuri si/sau acte doveditoare pentru diferite specializari relevante pozitiei pe care o vei folosi pentru a aplica pentru viza
  12. Dovada platii pentru serviciile oferite de acest Assessment Body (aceasta terta parte ce se va ocupa de echivalarea actelor)
  13. alte acte specifice cerute de acest Assessment Body (vei gasi pe pagina web toate detaliile necesare)
  • ce trebuie stiut aici este ca in mare majoritate a cazurilor se cer acte traduse in Engleza si certificate / autorizate notarial. Din nou, acest lucru va fi specificat in Booklet (manualul) entitatii care va face echivalarea
  • punctele obtinute in urma acestui proces sunt pentru STUDII si pentru EXPERIENTA IN MUNCA. Maximul obtinut va fi 30 (15+15). Mai mult detalii gasiti aici: http://www.visabureau.com/australia/immigration-points-test.aspx

PASUL 3:

  • odata obtinuta echivalarea (scrisoarea de confirmare cu numarul de puncte alocat in urma acestui proces) se poate trece la EOI (Expression of Interest). Acest proces este peste tot la fel (indiferent de stat), diferenta aparand la NSW (New South Wales) si VIC (Victoria).
  • acest EOI este de fapt cerere tipizate, online, depusa cu ajutorul unui tool special create - SkillSelect - http://www.border.gov.au/Trav/Work/Skil. Tot ce trebuie sa faceti este sa va faceti cont si sa completati formularul EOI urmand apoi o perioada de asteptare de 3 saptamani pana la 2 ani (acesta este timpul maxim de asteptare dupa care cererea expira)
  • Spuneam ca pentru NSW si VIC procesul este diferite. Astfel ca odata primit raspnsul cererii EOI prin SkillSelect trebuie mers pe pagina celor doua regiuni (in functie de zona aleasa pentru viza) si facuta o cerere speciala, ce va avea la baza raspunsul EOI. Aceasta se cheama 190SS (State Sponsorship)
  • ATENTIE! Pentru a putea inregistra aceasta cerere (EOI) este nevoie de IELTS (sau un test echivalent) Recomandarea mea este mergeti in paralel cu pasul 2 si la o sesiune de pregatire IELTS cu profesor specializat IELTS. Nu este un test dificil, este insa un test foarte "tipicar" (atentia este pusa mai mult pe cum stii si cat urmaresti cerintele IELTS si mai putin pe cat de bine stii Engleza ca si limba). Multe sunt exemplele de nativi vorbitori de Engleza care abia au luat 7.

Alte acte necesare pentru pasul urmator (Cererea propriu-zisa de viza) ar fi:

  • Medical Check
  • PCC (Police Clearance Check)
  • FORM 80
  • FORM 1221
    Voi continua cu un update la aceasta posta imediat imediat dupa ce procesul in care sunt angrenat va progresa (voi primi Invitatia de Viza).
    De asemeni, voi continua si cu exemplu clar (exemplul meu) pentru a fi mai simplu de inteles.

Stiu ca este mult de citit .. si sunt convins ca poate parea un proces extrem de complicat. In esenta, nu este. DA, este nevoie de atentie, rabdare, timp, bani, dar cred ca poate fi abordat acest proces ca un prim test pentru marea mutare - Australia. Cine se descurca aici, se va descurca si mai departe :)
In alta ordine de idei, exista si varianta unui agent MARA. Dar acesta NU O SA GARANTEZE succesul acestui proces + o sa coste destul de mult 2-3000$ (depinde de agent, de tara, etc).
Ca si comparatie, eu ofer informatia gratuit. Nu o sa zic nu la o bere / un suc / o prajitura / o friptura / o maslina / atentie :awesome:

M-am lungit mult .. sper insa sa ajute. Sa puna putina ordine in gandurile celor ce vor sa faca marele pas. Stiti voi vorba: "curaj gaina ca te tai". Nu e raiul pe paman in Australia, dar sigur perspective de mai bine exista.
Sunt deschis discutiilor pe aceasta tema. Voi impartasi din experienta mea, celor ce doresc (ca sa fie mai particular, experienta mea este cu ACS si VETASSES, ca si entitate de assessment, deci IT si AUDITOR ca si job).

O seara minunata la toata lumea.
Ne auzim cat de curand,

Ajuta-ma sa inteleg cum iti pot veni in ajutor. Completeaza acest Poll
  1. A fost folositor aceasta postare?3 voturi
    1. DA
      100.00%
    2. NU
        0.00%
Post edited by J on

Comentarii

  • wow !

    SUPER info !

  • Principiul abundentei chiar functioneaza. :) Felicitari pentru initiativa!
    Dar daca o sa ajung in Au...
    ...I`ll take a mile. :P

  • Salutare la toata lumea.

    Asa cum am promis, am sa revin cu detalii (sper eu in urmatoarele 24h) cu privire la progress.
    Pe scurt, ce s-a intamplat pana acum:
    1. ASSESSMENT (ACS) - pozitiv
    2. Skillselect EOI - pozitiv
    3. 190SS Victoria pentru DBA - pozitiv (acest pas pentru State Sponsorship approval, este nou la nivel de stat Victoria. S-a practicat in NSW si se pare ca e o metoda ce va fi implementata peste tot. Vorbesc doar in cunostiinta de cauza - VIC)
    4. Skillselect Grant Requites - in progress (documente incarcate, viza platita - tintesc spre direct grant, "visa application is processed without assigning CO")

    Am facut o lista cu documentele necesare pentru pasul 4. Din pacate la 3, nu am apucat sa colectez poze / sa fac acel tutorial. Incerc sa imi aduc aminte si voi posta.

    Pana una alta, orice intrebari, va rog sa le postati in comentarii, mai jos.
    De asemeni, 3 postari mai sus este facut un survey scurt "A fost folositor aceasta postare?" Folositi si exprimati-va parerea.

    Numai de bine,