Avem un grup de chat pe WhatsApp si Telegram

Dialog - cei ramasi si cei plecati

NE-AȚI TRĂDAT EMIGRANȚILOR !
BA V-AM SALVAT, NEFERICIȚILOR !

Aşadar, ne-aţi trădat, emigranţilor!

Aţi plecat din România in căutarea libertăţii, a unui trai decent şi a fericirii NUMAI PENTRU VOI. Ne-aţi lăsat fără inteligenţa şi fără priceperea voastră, fără forţa care s-ar fi putut aduna AICI şi nu ACOLO pentru construirea unei lumi mai bune. V-aţi construit case, v-aţi găsit slujbe, v-aţi aciuiat la sânul generos al unor societăţi care v-au dat o pâine şi v-au ridicat.

Iar noi am rămas singuri cu comunismul românesc, singuri cu anticomunismul românesc, singuri cu politicianismul de ev mediu al tuturor acestor partide, partiduleţe şi politicieni care nu urmăresc decât interese strict legate de maţul lor personal. Am rămas singuri cu proştii ăştia de colegi de muncă fără altă preocupare decât de a se mânca la nesfârşit intre ei, intr-o societate care ar fi trebuit să renască, nu să moară progresiv, după Decembrie 1989, adică cu mai bine de 20 de ani in urma. Am rămas in blocurile noastre insalubre, dintre care peste o jumătate ar trebui darâmate şi reconstruite din cauza afecţiunilor cauzate de cutremure, gândaci, ploşniţe, igrasie, manele, imbătrânire naturală....
Am rămas marginali intr-o lume marginală.

Ne-aţi trădat, emigranţilor, dar asta n-ar fi nimic incă, dacă nu v-aţi fi trădat şi pe voi inşivă!

V-aţi lăsat in urmă părinţi, copii, fraţi, cei mai buni prieteni, profesori, oameni pe care i-aţi iubit, locuri dragi, gusturi şi mirosuri, imagini şi sunete. Aţi lăsat in urmă morminte care au inceput să intre in paragină sau au fost vandalizate. V-aţi lăsat zecile, sutele, miile de cărţi care v-au format dar nu au mai avut loc in geamantanele voastre mici de fugari. V-aţi găsit scuze şi consolări pentru toate acestea.

Ne-aţi trădat şi continuaţi zilnic să ne trădaţi dându-ne sfaturi sau indemnându-ne de la distanţa şi confortul mediului in care trăiţi, criticându-ne des şi chiar bucurându-vă parcă de necazurile noastre, care nu vin decât să justifice o dată in plus faptul că, din punctul vostru egoist de vedere, aţi luat cea mai bună decizie când aţi decis să plecaţi. Iar nu cu mult timp in urma ne-aţi decis si preşedintele prin votul vostru, punănd cireaşa pe tort. Sau, poate, chiar mai bine zis, bomboana pe coliva...

BA V-AM SALVAT, NEFERICIȚILOR !

Ne-am construit case fără să fie nevoie să furăm, muncind onest, ne-am găsit slujbe fără să fie nevoie să ne prostituăm, ne-am integrat in societăţi care i-au apreciat pe cei mai buni dintre noi şi ne-au făcut loc in primele linii, urmându-ne, nu dându-ne in cap, aşa cum eram obişnuiţi ori de căte ori incercam să facem ceva bun in România.

Aţi rămas cu politicienii pe care-i meritaţi, pentru că ei s-au ridicat dintre voi şi cu sprijinul vostru, nu sunt extratereştri. Colegii voştri de muncă sunteţi voi inşivă. Blocurile in care locuiţi, paraziţii, marginalitatea, vă aparţin. Le aveţi cum le intreţineţi.

N-am lăsat nimic in urmă care am fi putut lua cu noi, iar pe cei dragi şi apropiaţi i-am ajutat cum nimeni n-ar fi indrăznit să viseze măcar că i-am fi putut ajuta, rămânând in România. Banii trimişi de noi şi cheltuiţi de ei pe produse şi servicii au ţinut in viaţă o economie care ar fi fost altfel in cădere liberă, echilibrând ani de zile balanţa de plăţi a ţării. Medicamentele plătite de noi au salvat nenumărate vieţi omeneşti, cheltuielile noastre ca turişti in ţara din care a trebuit să plecăm pentru a ne trăi viaţa au reprezentat şi vor reprezenta mulţi ani de acum incolo o pâine pentru voi. Căci dacă nu venim noi să revedem imagini, să reascultăm sunete, să ne bucurăm de gusturile şi mirosurile copilăriei, adolescenţei ori tinereţii noastre, câţi turişti credeţi că ar prefera Romănia unor destinaţii unde ospitalitatea nu e doar o poveste pentru pionieri şi utecişti, preţurile sunt suportabile şi veceurile utilizabile?

Am plecat cu geamantane mici nu pentru că n-am fi vrut să luăm cărţile dragi cu noi, ci pentru că am plecat in necunoscut! Dar ce bine vă pare cănd ne vedeţi revenind cu geamantane mari, pline de cadouri şi atenţii, prin care incercăm, umili, să ne cerem iertare pentru bunăstarea noastră indepărtată şi pentru anii in care nu ne-am văzut...
Continuăm să vă impărtăşim din experienţa noastră pentru ca şi voi să incercaţi să faceţi ceva acolo unde sunteţi, pentru a fi mai liberi şi pentru a vă realiza, descotorosindu- vă de minciună, comunicănd direct, cu răspundere şi onoare, renunţănd la individualismul anarhic atât de copios exploatat de găştile care vă conduc şi reuşesc să vă fure, cum spunea cineva, şi banii pe care nu-i aveţi.

Ascultaţi şi citiţi limba română vorbită de noi, urmăriţi cum ţinem in viaţă tradiţiile româneşti autentice, in mod neostentativ şi in armonie cu cele ale popoarelor care ne-au primit cu braţele deschise şi veţi inţelege că in timp ce cultura voastră devine din ce in ce mai imitativă şi mai subţire, noi suntem de fapt cei care o mai ţinem in viaţă aşa cum am moştenit-o şi aşa cum am crezut in calităţile ei universale.

Cât despre preşedintele care v-a ieşit, oricare s-ar fi ales viaţa voastră ar fi fost aceeaşi, să nu vă faceţi iluzii. Preocupaţi-vă de fericire NUMAI PENTRU VOI , lăsând apa vieţii voastre să invârtă roata morii voastre şi vă va fi mai bine şi fiecăruia dar şi tuturor. invăţaţi asta de la noi şi salvaţi-vă, cum şi noi am invăţat pe unde am ajuns, şi suntem mult mai bine decât dacă am fi rămas fiecare in mahalaua lui.