Avem un grup de chat pe WhatsApp si Telegram

Echivalare studii arhitect

Echivalarea studiilor pentru arhitecti se face la AACA (Architects Accreditation Council of Australia).

Acte necesare:

 • Diploma de facultate (sau adeverinta)- Foaie matricola (sau echivalent) - din care sa rezulte: materiile urmate in fiecare an, notele obtinute,
 • Dovada achitarii taxei- Dovada schimbarii numelui (daca este cazul)
 • Formularul M

Actele trimise trebuie sa fa fie acte originale, in limba romana, sa aiba si traducerile aferente (legalizate). Daca actele emise de facultate sunt in limba engleza, merg si asa, nu mai trebuie si in Romana.

Taxa: 1050$ AUD

 • se poate plati la o banca (in Australia)
 • la o banca care are un acord cu o alata banca din Australia (din cate stiu eu, nu exista in Romania)
 • la o posta in Australia

= > Trebuie platia la fata locului. Nu se poate plati online. Asadar trebuie sa aveti pe cineva acolo care sa plateasca in numele vostru (la orice oficiu postal din Australia).

Durata
- AACA spune ca poate dura pana la 20 de saptamani. De obicei AACA nu este foarte ocupat si drept urmare o aplicatie de echivalare dureaza in mod normal intre 10 - 20 zile. Cel putin asa a fost la noi.

Atentie

Actele trimise la AACA nu vi se vor innapoia!
Indiferent de rezultat, taxa nu se va returna.

Toate informatiile se gasesc si in Formularul M. Recomand citirea lui cap-coada.

Odata ajuns in Australia trebuie facut stagiul de pregatire de 2 ani pentru a avea "Drept de semnatura".

Comentarii

 • editat martie 2018

  Salut J.
  M-am trezit acum cu ideea de a incerca, dat fiind faptul ca sotia a terminat facultatea de Arhitectura "Ion Mincu", sa echivalam studiile la AACA, chiar daca a terminat urbanismul.... tinand cont ca a facut arhitectura in toti anii de facultate.

  Intrebare : Laura, la echivalarea studiilor a fost nevoita sa prezinte proiecte realizate, sa ateste vechimea in munca conform incadrarii in munca (arhitect) ?

  Sotia mea are incadrare in munca Arhitect Urbanist.... de aici m-am dus cu ideea ca putem sa incercam sa echivalam studiile la AACA si sa mergem cu visa 189, iar sansele de emigrare cresc foarte mult.
  Ce parere ai ?

  Post edited by chiricosu on
 • Salut @c@chiricosu

  O sa o rog pe laura sa arunce un ochi si sa-ti raspunda. Stam prost cu netul cateva zile din pacate.

 • Buna @chiricosu,

  AACA a schimbat procesul de echivalare de cateva ori in ultimii 6 ani, prin urmare ce s-a aplicat la mine nu mai e neaparat valabil acum.
  Nu sunt la curent cu toate schimbarile. Cel mai sigur e sa citesti direct de pe site-ul lor si sa le trimiti un email cu intrebari daca sunt.
  https://www.aaca.org.au/overseas-qualifications-assessment/

  Atunci cand am dat eu, a trebuit in prima faza sa trimit multe documente de la facultate, cu foaia matricola, copie dupa diploma, lista cu toate materiile si descrierea lor, etc.
  In faza a doua, pe care am facut-o aici, pentru ca aveam pana in 10 ani vechime, a trebuit sa prezint doar proiecte din facultate, nu si de la munca. A fost cea mai nasoala parte, pentru ca nu prea pastrasem nimic.
  Ultima parte e aceeasi cu cei de aici, 2 ani de munca, logbook, examen, etc.

  Din ce inteleg au schimbat faza a doua in sensul in care poti depune si proiecte din facultate si de la munca pentru a demonstra " the required competencies".
  Nu stiu ce s-a schimbat la etapa I de care intrebi tu acum.
  Din ce am citit aici: http://www.aaca.org.au/wp-content/uploads/Overseas-Qualifications-Assessment-Guide-Stage1.pdf, nu stiu daca ar recunoaste echivalarea studiilor de urbanism, dar depinde foarte mult cum e structurat cursul cred si vei vedea ca spun si ei ca este "case by case".

  Nu stiu daca ar putea cineva sa iti dea vreo garantie apropo de asta, cu exceptia cuiva care ar fi in exact aceeasi situatie cu a ta. Ma tem ca si scriind la AACA ai primi un raspuns destul de general. Pentru a se uita cineva in detaliu asupra aplicatiei, trebuie sa aiba documente si sa petreaca timp. Prin urmare, nimeni din AACA nu o va face in detaliu gratuit. Te vor indruma sa depui. Dar cred ca poti trimite intrebari generale, sa vezi ce spun, nu ai ce pierde.

  Sorry ca nu pot ajuta mai mult.
  Succes!

  Laura.

 • Salut. Doar ce mi am primit licenta in Proiectare si Planificare Urbana la Mincu, as vrea sa mi iau zborul catre Australia fara pic de experienta ci proaspat iesita din atelierele facultatii. Vreau sa ajung , sa muncesc si sa pot investi din bani intr un master in Fine Arts acolo. Deja lucrez la picturi pe care intentionez sa le plasez in galeriile cu care sper sa pot semna. Ce sanse am? Ce ar trebui sa aleg sa pot fi sigura de planul meu? Merci:)

 • editat mai 2018

  :o

  Post edited by edith on