Avem un grup de chat pe WhatsApp si Telegram

Australia de Sud si Adelaide - South Australia

Australia de Sud, cu cultura sa multinationala, este renumita pentru mancare, vin si festivaluri. Este, de asemenea, binecuvantata cu o clima de coasta mediteraneană si cu plaje superbe.

Incercati un test de asociere a cuvintelor cu majoritatea australienilor: spuneti "Australia de Sud". Primul raspuns va fi probabil "vin". Al doilea ar putea fi "Festivall de la Adelaide", iar al trelilea "muntii Flinders" sau "campia Nullarbor". Amestecul sugereaza varietatea fara de asemanare a acestui colt indepartat: statul acopera un sortiment intreg de peisaje australiene si cultura, de la pajistile luxuriante de pe coasta, unde se afla orasul-capitala extrem de civilizat, la stilul de viata subteran din Coober Pedy si la frumustea pustie den Coorong. Nici un alt stat australian nu are o proportie atat de ridicata de desert clasic apartinand Regiunii Interioare in comparatie cu terenul arabil, iar acest teren vast cuprinde cateva privelisti ciudate. La baza intinsa a Woomerei, statul a gazduit odata primele incursiuni australiene in era spatiala ("woomera" este un termen aborigen care inseamna "racheta de lansare").

Un oras usor de strabatut

In cea mai urbanizata tara din lume, Australia de Sud este cel mai urbanizat stat: marea majoritate a locuitorilor sai locuiesc in capitala Adelaide. Totusi, dintre toate orasele australiene, Adelaide este poate cel mai plin de gratie. Mark Twain a fost unul din primii turisti care s-a declarat pur si simplu captivat. In timpul vizitei sale in Australia din 1895, el a laudat planul ordonat al acestui oras, parcurile pline de gratie si distinsa arhitectura din piatra vanata declarand ca "daca si restul Australiei sau vreo particica din acesta sunt macar pe jumatate atat de frumoase, atunci este o tara norocoasa"

Aproximativ o treime din suprafata sa fiind situata intre Sydney si Perth, acest oras de 1,2 milioane de oameni este situat intr-un loc ideal, din care se poate ignora restul lumii - ceea ce a si facut bucuros, in cea mai mare parte a trecutului sau. In randurile australienilor, Adelaide definea capitalismul scris cu litera mica. O anumita ingamfare implacabila era evidenta, mai ales in cercurile conducatoare, care erau convinse ca acesta este unul din ultimele coluturi adevarat civilizate ale globului.

Adelaide trebuie savurat incet. In Adelaide puteti dansa zi si noapte daca stiti unde sa mergeti, dar acest lucru il puteti face mai bine in alta parte. Pentru a profita din plin de Adelaide, deplasati-va cu viteza redusa. Orasul a fost proiectat intr-o locatie aleasa in functie de marele design al inginerului colonel William Light, din armata britanica. Acesta a pus bazele orasului in 1836. El a venit aici impreuna cu un grup de colonisti liberi, care aveau ideea de a infiinta o "Utopie" la Antipozi. Din pacate, doua luni, pentru a alege o locatie si pentru a supraveghea lucrarile. El a reusit aceasata isprava alegand un loc din interiorul tarii, care la inceput a fost controversat, dar sanatatea sa a cedat; a trebuit sa se retraga si a murit la scrut timp dupa aceea.

In nordul orasului Adelaide se afla cateva dintre cele mai grandioase case din Australia. El a fost gandit ca o enclava exclusiva pentru englezii stramutatim care au adus cu ei piane mari si candelabre pe care sa le aseze in saloanele lor coloniale. Pe aceasta parte a raului Torrens se afla Adelaide Oval, cel mai frumos teren de cricket din tara.

Centrul orasului Adelaide este inconjurat de parcuri verzi care il separa de restul suburbiilor. Orasul este mic si compact si foarte usor de navigat, sistemul de strazi fiind pe cvatrale, pe sistem vechi. Inima orasului este Victoria Square.

Adelaide sustine ca este un oras de "20 de minute", ceea ce inseamna ca poti ajunge in 20 de minute oriunde, cu masina evident. Aceasta afirmatie este probabil usor exagerata, dar ideea principala este aceea ca orasul este usor de strabatut ira blocajele rutiere sunt rare.

Clima in Adelaide

Clima in Adelaide a fost descrisa ca fiind "Mediteraneana". Verile pot fi extrem de calde dar ceea ce frapeaza cel mai mult este cat de uscat este locul. Dintre toate capitalele australiene, orasul Adelaide este cel mai uscat si secetos.

Iernile sunt cele care aduc precipitatii in Adelaide.

Climatul pentru Sydney
Luna Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec
Temp. medie maxima °C 25.9 25.8 24.7 22.4 19.4 16.9 16.3 17.8 20.0 22.1 23.6 25.2
Temp. medie minima°C 18.7 18.8 17.5 14.7 11.5 9.3 8.0 8.9 11.1 13.5 15.6 17.5
Precipitatii mm 101.5 118.1 129.3 126.3 121.2 130.5 98.6 80.6 68.9 77.4 83.8 77.9
Zi ploioase (medie) 12.2 12.4 13.5 12.8 13.2 12.5 11.2 10.4 10.6 11.7 11.7 11.5
Media numarului de ore cu soare pe zi 7.1 6.7 6.4 6.4 5.9 5.5 6.4 7.1 7.2 7.2 7.8 7.6
Sursa: Biroul de meteorologie